“TROS Aktua” 1988 – 1993

Share

Deze tune associëren wij in Nederland misschien direct met TROS Aktua. Op veel plekken over de hele wereld zullen mensen hem herkennen van hun favoriete lokale radiostation. Deze tune komt namelijk uit het jinglepakket The Best Show II van JAM Creative Productions uit 1985. Vanaf 1987 werd dit gebruikt voor TROS radio en tv.

Vanaf 5 januari 1988 werden alle informatieve programma’s van de TROS (Aktua, Aktua Export, Wondere Wereld, Dierenmanieren, Kieskeurig en Simonskoop) uitgezonden vanuit een nieuwsstudio in de grote hal van het World Trade Center in Amsterdam. Om dit nieuwe snufje te benadrukken zag je voorafgaand aan de programmaleaders een kort introotje met een computeranimatie van het WTC. De camera vliegt razendsnel langs het gebouw naar beneden en duikt via de ingang het gebouw in. Daarbij werd de onderstaande muziek gebruikt uit het jinglepakket van JAM. Vervolgens kwam de eigen leader en tune van het desbetreffende programma. In eerste instantie werd deze muziek dus gebruikt als secundaire muziek voor alle actualiteitenprogramma’s van de TROS. Vanaf 1991 tot de laatste uitzending gebruikte TROS Aktua deze tune als hoofdtune.

JAM Creative Productions – TROS Aktua leader

Radiostations over de hele wereld gebruikte zoals gezegd dit jinglepakket. Het is een van de populairste pakketten van JAM Creative Productions. In Nederland werd het opnieuw ingezongen door Top Format in Haarlem. Voor TROS Aktua werden twee tracks uit het pakket samengevoegd. De news sounder werd aan het einde van de stager geplakt. Luister hieronder naar een kleine compilatie van hoe verschillende radiostations deze tune gebruikten. Achtereenvolgens hoor je de versies van dezelfde cut maar dan ingezongen voor de Nationale Hitparade op TROS Radio, radiostation WNAV in Annapolis, Maryland, Verenigde Staten en KIMN in Denver, Colorado, Verenigde Staten (de oorspronkelijke opdrachtgever).

JAM Creative Productions – The Best Show II, Stager (compilatie)

(16 stemmen, gemiddeld: 4,63 van de 5)
Laden...