Over

tvJe hoort ze dagelijks. Daarom laten ze een grote indruk achter. De tunes die gebruikt worden om nieuws- en actualiteitenprogramma’s te voorzien van muzikale begeleiding zijn op zijn minst memorabel. Maar juist ook vanwege de herinneringen – en emotionele lading van het nieuws – nemen ze ons onbewust mee terug in de tijd. Het is een reden waarom veel mensen graag nog eens naar nieuwstunes uit het verleden luisteren.

Met Nieuwstunes.nl, een soort museum van nieuwstunes, proberen we te laten zien dat ze ook bijzonder mooi gemaakt zijn. Omdat ze zo vaak te horen zijn geweest, dag in, dag uit, moet alles aan de muziek kloppen: de noten, de instrumentatie, het arrangement. Alleen de beste componisten worden hiervoor ingehuurd. Weinig luisteraars van hun muziek weten wie deze mensen zijn.

Tevens houden we op deze manier de muziek levend voor toekomstige generaties. We hebben hiervoor muziek uit stoffige archieven moeten halen omdat hij al niet meer gebruikt werd sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Maar we kunnen ze nu wel laten horen op de manier zoals eigenlijk niet bedoeld: zonder fade-outs, onderbrekingen, en voiceovers of presentatoren die er doorheen praten.

Grootste collectie ter wereld

Nieuwstunes.nl is een initiatief van Victor Vlam. Al meer dan twintig jaar heeft hij ook een website over Amerikaanse nieuwstunes. De teksten voor deze site zijn geschreven door hem en researcher Michel van Dijk. Zij hebben hiervoor diverse bronnen gebruikt: correspondentie met componisten en (oud-)omroepmedewerkers, de muziekbibliotheek van de omroep, het online krantenarchief van de dagbladen en verschillende boeken.

Victor werd in 2019 opgenomen in het Guinness Book of World Records voor het hebben van de grootste verzameling nieuwstunes. 1.876 uur, 2 minuten and 52 seconden.

Door de jaren heen is hij geïnterviewd door verschillende media over nieuwstunes. Hij heeft radio-interviews gegeven in tien landen, is onderdeel geweest van een reportage op de Amerikaanse zakenzender CNBC en heeft verschillende podcasts gedaan. Hieronder een kleine selectie.

Help ons

De informatie is bij lange na nog niet compleet. We vragen dan ook aan componisten, mede-verzamelaars of omroepmedewerkers die aanvullingen, opmerkingen of ander materiaal hebben, graag contact met ons zouden willen opnemen: victor@nieuwstunes.nl.