Over

tvJe hoort ze dagelijks. Daarom laten ze een grote indruk achter. De tunes die gebruikt worden om nieuws- en actualiteitenprogramma’s te voorzien van muzikale begeleiding zijn op zijn minst memorabel. Maar juist ook vanwege de herinneringen – en emotionele lading van het nieuws – nemen ze ons onbewust mee terug in de tijd. Het is een reden waarom veel mensen graag nog eens naar nieuwstunes uit het verleden luisteren.

Met Nieuwstunes.nl – een soort museum van nieuwstunes – proberen we te laten zien dat ze ook bijzonder mooi gemaakt zijn. Omdat ze zo vaak te horen zijn geweest, dag in, dag uit, moet alles aan de muziek kloppen: de noten, de instrumentatie, het arrangement. Alleen de beste componisten worden hiervoor ingehuurd. Weinig luisteraars van hun muziek weten wie deze mensen zijn. Daarom zetten wij ze graag in de spotlights.

Tevens houden we op deze manier de muziek levend voor toekomstige generaties. We hebben hiervoor muziek uit stoffige archieven moeten halen omdat hij al niet meer gebruikt werd sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Maar we kunnen ze nu wel laten horen op de manier zoals eigenlijk niet bedoeld: zonder fade-outs, onderbrekingen, en voiceovers en presentatoren die er doorheen praten.

Nieuwstunes.nl is een initiatief van victor(Replace this parenthesis with the @ sign)nieuwstunes.nl. Al elf jaar heeft hij ook een website over Amerikaanse nieuwstunes. De teksten zijn geschreven door hem en researcher Michel van Dijk. Zij hebben hiervoor diverse bronnen gebruikt: correspondentie met componisten en (oud-)omroepmedewerkers, de muziekbibliotheek van de omroep, het online krantenarchief van de dagbladen en verschillende boeken.

De informatie is bij lange na nog niet compleet. We vragen dan ook aan componisten of omroepmedewerkers die aanvullingen, opmerkingen of ander materiaal, wat relevant voor de site kan zijn, graag contact met victor(Replace this parenthesis with the @ sign)nieuwstunes.nl" target="_blank">ons zou willen opnemen.

Subpages