“Opsporing Verzocht” 1982 – 2000

Share

Opsporing Verzocht is het langstlopende misdaadprogramma op de Nederlandse televisie. De eerste officiële uitzending was op 15 november 1982. Daarvoor waren er al enkele proef afleveringen te zien in 1975 en 1976 met Jaap van Meekren. Het programma dat gemaakt wordt door de AVRO in samenwerking met politie en justitie heeft verschillende presentatoren gekend in de loop der jaren. De presentatoren van het eerste uren waren Jaap van Meekren, Will Simon en Jan Scholtens. Catherine Keyl heeft korte tijd ook het programma gepresenteerd. In 1991 neemt Nelleke van der Krogt de presentatie over van Will Simon die met de VUT ging. Daarbij werd Nelleke vergezeld door haar collega Dirk Kuin, die in 2000 overleed aan de gevolgen van longkanker. In de jaren ’80 en jaren ’90 kwam het programma niet wekelijks, maar één keer in de maand op het scherm.

In deze periode zijn er aardig wat decors versleten maar de leader is altijd het huzarenstukje van het programma gebleven. Deze werd ontworpen door NOS-vormgever Carlo Delbosq (NOS Journaal 1988) op een spiksplinternieuwe Quantel edit suite. In samenwerking met editor Ed Braad komen ze erachter als je een printplaat uit een montagecomputer verwijderd en weer terugzet er even een kleurstoring ontstaat. Deze intro met zwaai lampen versterkt met geluidseffecten is uiteindelijk maar liefst achttien jaar de vormgeving van het programma.

De (zeer herkenbare!) muziek is gecomponeerd door Jerry van Rooyen, die ook eerder verantwoordelijk was voor de televisievormgeving van de AVRO uit de jaren 70 en 80. Hieronder kun je luisteren naar de originele rustige jazz tune (zonder geluidseffecten) en enkele bumpers die voor de overgang naar een andere onderwerp werd gebruikt.

Jerry van Rooyen – Opsporing Verzocht tune
Jerry van Rooyen – Opsporing Verzocht bumper 1
Jerry van Rooyen – Opsporing Verzocht bumper 2

(53 stemmen, gemiddeld: 4,72 van de 5)
Laden...