“NOS Journaal” 1985 – 1987

Share

Het RTL Nieuws was niet de eerste nieuwsrubriek in Nederland met dubbelpresentatie. Terwijl deze tunes werden gebruikt werd voor korte tijd het Achtuurjournaal door twee presentatoren gepresenteerd. Maar dat was geen succes. Dat had alles te maken met het decor dat uit een chroma-key achtergrond bestond. Op een blauwe wand werd virtueel een soort schrootjeswand geprojecteerd. De techniek werd al eerder gebruikt voor het plaatje boven de schouder van de nieuwslezer maar nu was het hele decor virtueel. En dat stuitte op problemen. Er kon bij dubbelpresentatie niet geschakeld worden van de ene naar de andere presentator zonder dat het leek alsof de ene presentator plotseling door de ander werd vervangen. Tussen shots van de presentatoren moesten dus altijd andere beelden worden geplaatst. Alleen aan het begin en aan het einde van de uitzending waren de duo’s – die overigens bestonden uit steeds wisselende nieuwslezers – samen in beeld. Het maakte geen enkele interactie tussen de presentatoren mogelijk waardoor het leek alsof ze in een andere kamer zaten. Daardoor deed het precies het tegenovergestelde van wat het moest doen. Het bracht minder in plaats van meer dynamiek in de uitzendingen. Binnen enkele maanden ging het Achtuurjournaal terug naar solo presentatie.

De tunes zijn gecomponeerd door Jerry van Rooijen en ingespeeld door het Metropole Orkest.

Jerry van Rooijen – NOS Achtuurjournaal leader

Er werden in deze periode twee eindleaders gebruikt. De eerste paar maanden verdween de wereldbol uit beeld om het woord EINDE zichtbaar te maken. Later werd het woord EINDE niet meer getoond. Voor beide versies was de tune hetzelfde.

Jerry van Rooijen – NOS Journaal eindleader

Dit leaderpakket bevat enkele alternatieve versies van de muziek. Deze zijn gemaakt in dezelfde stijl maar net even anders. Door meerdere versies te maken, had de NOS wat te kiezen. De muziekjes die niet zijn gekozen, hebben (bij ons weten) nooit de uitzending gehaald.

Jerry van Rooijen – NOS Journaal ongebruikte leader 1
Jerry van Rooijen – NOS Journaal ongebruikte leader 2

(60 stemmen, gemiddeld: 4,22 van de 5)
Laden...