“Dagtelevisie” 1993 – 1996

Share

Op 30 augustus 1993 introduceerde de Nederlandse Publieke Omroep een nieuwe fenomeen: Dagtelevisie. Hiervoor kende Nederland al dag-tv maar dan alleen bij de commerciële tv-zender RTL4. Die zond hoofdzakelijk programma’s uit in het Luxemburgs, Italiaans en Frans. Het eerste jaar Dagtelevisie had een experimenteel karakter. Er werd ruimte gereserveerd op Nederland 1. In drie blokken van drie uur gingen de omroepen elk hun eigen programma’s herhalen. Van zeven uur tot tien uur namen AVRO, KRO en NCRV de programma’s voor hun rekening, waaronder Ontbijt TV. Hierna volgden de TROS, Veronica en EO tot één uur in de middag met o.a. Kook TV. Tenslotte waren de VPRO, VARA en de NOS aan de beurt. Ook het NOS Journaal kwam voortaan met uitzendingen om 07:00, 08:00, 09:00 en 13:00 uur. Gijs Wanders en Marga van Praag werden hiertoe aangetrokken als presentatoren.

Voor de vormgeving werd gekozen voor een grafisch zonnetje, afgeleid van het ‘dag-licht-symbool’  De kleurstelling van het logo was kleurrijk, opvallend en speels. Als achtergrond diende een grafisch bewerkte blauwe lucht met lichte wolken. Het logo was voor de televisie vervaardigd als een 3D animatie op de Vertigo beeld-animatie computer. Alle programma’s van de omroepen kwamen hiermee onder een gezamenlijke vormgeving. Aan deze vormgeving kwam in 1996 een eind. De publieke netten besloten in dat jaar om overdag hun eigen logo’s weer te gebruiken.

Lion Keezer is de ontwerper achter zowel de visuele vormgeving als de muziek. Lion vertelt over het project: “De leadermuziek, het ‘audio-logo’, werd eveneens exclusief voor dit project vervaardigd. Echte TV-muziek: trots, uptempo, verwant aan de sfeer van beproefde ochtend-programma’s als ‘Good Morning America’, met als basis een ijle ‘ochtend-trompet’ (reveille…)” Ook componeerde Lion muziek voor de VARA televisie en de breedbeeld tv-zender, TV Plus. Verder was hij verbonden als vormgever/eindregisseur en Hoofd Presentatie RTV van de VARA op Nederland 3. Deze afdeling was verantwoordelijk voor promo’s, overzichten en de spots voor de tv-gidsen.

Lion Keezer – Dagtelevisie leader
Lion Keezer – Bumper

Voor de zogenoemde ‘rondlopers’ werd er ook muziek gecomponeerd. Op televisie werd de laatste 30 seconden uit deze track gebruikt en die kan je hieronder beluisteren.

Lion Keezer – Programmaoverzicht tune

Bekijk hieronder het leaderpakket in beeld.


(13 stemmen, gemiddeld: 4,38 van de 5)
Laden...