Nieuwe tunes Hart van Nederland en Shownieuws terug naar het oude gevoel

Share

Hart2015De kijkers van Hart van Nederland en Shownieuws stonden vandaag voor een grote verrassing. De complete vormgeving van de twee programma’s is gewijzigd. Van beide rubrieken klinkt de tune echter wél bekend. Componist Martijn Schimmer van SMP Amsterdam werd gevraagd om zijn langlopende tunes uit de tijd dat het programma dagelijks een miljoen kijkers trok, nieuw leven in te blazen. “Ze wilde bij SBS terug naar het oude gevoel,” legt Schimmer uit in een interview met Nieuwstunes.nl, “menselijker en persoonlijker.”

Hart: “menselijker, persoonlijker”

Voor beide programma’s keert de melodie terug uit de periode 2006 tot 2012. Maar ze zijn wel aangepast aan de tijd. De nieuwe tune van Hart van Nederland heeft meer ritme en stuwende strijkers. “Het begint met een snel strijkers-arpeggio wat ook terugkomt in de underscores waardoor het meer vaart heeft,” vertelt Schimmer. De tune klinkt daarom urgenter.

De melodie van de oude tune past goed bij het vernieuwde Hart. Het format is namelijk weer wat dichter bij de mens, net zoals vroeger. Schimmer legt uit hoe hij dat heeft verwerkt in de tune: “De melodie afstanden zijn heel groot en daardoor is de muziek verkondigend. De muziek vertelt wat er nu komt is heel belangrijk dus let op. Dat geeft de tune een imposant geluid en dat past juist heel goed bij Hart van Nederland. Daar is een brand nooit zomaar een brand maar altijd een vreselijke brand. Dat is namelijk hoe de betrokkenen het zelf ervaren. Bij Hart van Nederland belicht men vooral de emotionele kant en de impact die de gebeurtenis heeft op de betrokkenen. Dit onderscheidt het programma van bijvoorbeeld het NOS Journaal waar dezelfde brand zakelijk en neutraal zou worden verslagen.

Het contrast met de zojuist vervangen tune is groot. Die kwam op het scherm toen Hart de grootste metamorfose doormaakte in de geschiedenis. Het programma werd journalistieker, jonger en zakelijker. Een elektronische tune (ook gecomponeerd door Schimmer) was toen wat het programma wilde. Bewust is er toen gekozen om de hoorns eruit te laten. Maar de wijzigingen in het programma sloegen onvoldoende aan.

Dat de oude tune zou terugkeren stond niet bij voorbaat vast. Tijdens het gesprek met SBS over de nieuwe muziek liet Schimmer zijn eerdere werk horen om goed te kunnen peilen wat zijn opdrachtgever nu voor ogen had en wat de nieuwe richting zou worden. Er bleek nog steeds heel veel waardering te zijn voor de oude tunes. De tune zit zo in het collectieve geheugen van de kijkers van Hart van Nederland. Gedurende het gesprek ontstond het idee om deze dan ook nieuw leven in te blazen.

Opnames van de hoorns in de grote studio bij SMP Amsterdam. Martijn Schimmer rechts op de voorgrond. (Bron)

Opnames van de hoorns in de grote studio bij SMP Amsterdam. Martijn Schimmer rechts op de voorgrond. (Bron)

De hoorn opnames hebben plaatsgevonden halverwege december. De strijkers komen nu nog uit de computer/sampler maar worden waarschijnlijk later opgenomen. “In de komende weken moet er mogelijk nog wat aangepast worden dus wachten we daar nog even mee,” legt Schimmer uit. Zodra de live instrumenten zijn ingespeeld is het moeilijker om de leader bijvoorbeeld nog wat in te korten of juist te verlengen. Die flexibiliteit hebben ze dus nog bij SBS6.

Shownieuws: “serieuzer, urgenter”

Naast het leaderpakket van Hart van Nederland, moest er ook een pakket komen voor Shownieuws. Beide opdrachten kwamen op het laatste moment binnen bij Schimmer. Hij moest dus ook flink aan de bak. Tot aan zijn kerstvakantie toe, is er soms gewerkt tot 3 uur ’s nachts om het allemaal op tijd klaar te krijgen. “Dat hoort bij het vak, je moet het tempo erin houden en zorgen dat aanpassingen en wensen in arrangement snel hoorbaar zijn voor je opdrachtgevers.”

Ook de oude melodie van Shownieuws keert terug in de nieuwe tune. Het programma heeft in de loop van de jaren wel een ontwikkeling doorgemaakt en dat moest tot uiting komen in de nieuwe tune. Zo heeft Schimmer alle harpen en chimes weggelaten. Het programma is immers nu serieuzer en minder glamourous.

Maar de lastigste uitdaging was om het een gevoel te geven van urgentie. Dat was een wens van SBS6. Schimmer kreeg dat voor elkaar door het akkoordenschema te veranderen. In de oude tune zijn dat majeurakkoorden, in de nieuwe mineur. “Dat was een lastige klus maar noodzakelijk om het de gewenste urgentie te geven,” vertelt Schimmer.

De afgelopen jaren gebruikte Shownieuws een leaderpakket gemaakt door Stephen Emmer. Het had een jazzy, lounge-achtig gevoel waar SBS nu vanaf wilde. Een eerste demo van Schimmer met daarin een trompet verwerkt, werd daarom ook door SBS afgeschoten. Dat deed te veel denken aan jazz.

Mensen zeggen vaak dat ze een oude tune mooier vinden dan de nieuwe. Als dat echt zo is, gaat deze heel vertrouwd aanvoelen voor mensen. “Als ze het al merken,” voegt Schimmer nuchter toe.

Update: Op de website van SMP Amsterdam kun je nu luisteren naar een viertal tunes uit het leaderpakket.