Nieuwe RTL Nieuws-tune geïnspireerd op dance en dubstep

Share

rtln14decorVanavond wordt het nieuwe RTL Nieuws gelanceerd. De vormgeving gaat volledig op de schop en zal anders zijn dan andere nieuwsprogramma’s in Nederland. Componist Martijn Schimmer, ook bekend van de tunes van De Wereld Draait Door en The Voice of Holland, voorzag de nieuwsrubriek van nieuwe leadermuziek. Wij gingen langs bij zijn studio en spraken met hem over zijn werk. Zijn opdracht? Vroeger moest de tune van RTL Nieuws klinken zoals een nieuwstune hoort te klinken. Nu moest hij klinken zoals een nieuwstune in de toekomst hoort te klinken. Alles wat nu een nieuwstune een nieuwstune maakt, mag niet. Dus geen strijkers, geen pauken en geen trompetten.

Akkoorden zijn ge-sidechained

Maar hoe dan wel? Om inspiratie op te doen voor deze tune keek Schimmer naar de laatste trends in dubstep en dance. De effecten uit die genres komen dus ook terug in de openingsmuziek van het RTL Nieuws. “De akkoorden die spelen worden ge-sidechained—een deel van het geluid wordt door een compressor even weggehaald waardoor het een pompend effect heeft.” Dat zit niet loeihard in de mix maar het geeft wel een eigen klank. Dat had Schimmer nog niet eerder gehoord in een nieuwstune. Dat was precies de bedoeling.

De favoriete nieuwstunes van Martijn Schimmer:

De nieuwe leadermuziek klinkt heel gemakkelijk in de oren. Hoe ingewikkeld hij is qua opbouw realiseer je je pas wanneer Schimmer de muziek in zijn studio voor je ontleedt. Op zijn krachtige werkcomputer opende hij het muziekbestand. Het bevat meer dan 200 sporen met daarop allerlei geluidjes geprogrammeerd die tezamen de tune vormen. Op elke sound zijn weer allerlei filters en effecten toegepast om het die unieke klank te geven. Schimmer: “Soms hoor ik tunes met een loop waarvan ik precies kan aanwijzen uit welke library het komt. Dan heeft een componist dus niet iets unieks gemaakt.” Dus in de RTL Nieuws-tune zit weliswaar een standaard ‘909 bass drum‘. “Maar,” legt Schimmer uit, “door die een delay te geven heeft hij weer iets eigens.” De bewerking maakt het uniek.

Toch moet het geen danceproductie zijn. Dat wordt bereikt door de melodie. Deze wordt gespeeld door de piepjes die te horen zijn voorafgaand aan het nieuws op de radio. Dat is een geluid dat de meeste mensen direct associeren met nieuws. Zo bereik je toch dat de tune als newsy wordt ervaren. Maar om de bekende piepjes in de muziek te laten passen, moest de toonhoogte veranderd worden. Ook is er een galm aan toegevoegd en worden ze begeleid door andere instrumenten om ze meer kracht te geven.

Al meer dan een jaar bezig

De basistune componeerde Schimmer al meer dan een jaar geleden. Toen schreef het RTL Nieuws een pitch uit voor de nieuwe muziek waarvoor verschillende grote tv-componisten werden uitgenodigd. Dat het allemaal anders moest zijn dan anders wekte bij Schimmer de nodige scepsis op. Dat had hij al eerder gehoord. Vaak wil een programma iets vernieuwends om uiteindelijk op het laatste moment koude voeten te krijgen. Zo wilde de NOS bij de restyling van twee jaar geleden ook iets moderns maar kozen ze uiteindelijk voor een traditioneler geluid. Voor de nieuwsrubriek van RTL was het echter menens. De hoofdredactie heeft veel geïnvesteerd in een vernieuwende manier van presenteren en clichédoorbrekende muziek past daarbij.

Schimmer aan het werk in zijn studio.

Schimmer aan het werk aan een van de meer dan tweehonderd sporen op zijn krachtige werkcomputer

Na een paar volle dagen in de studio had hij wat demo’s die hij kon laten horen aan de hoofdredactie. Omdat ze bij RTL nog steeds gecharmeerd waren van hun klassieke tune uit midden jaren negentig componeerde Schimmer ook een demo met een melodie geïnspireerd op die oude tune. Deze werd het echter niet. De hoofdredactie koos wel voor zijn muziek maar had een speciale wens. Ze wilde graag de openingsmelodie van een van zijn demo’s in combinatie met de underscore van een andere. “Die hadden andere toonsoorten en tempo’s dus het was best een uitdaging om die twee samen te brengen,” zegt Schimmer.

Naast het aanpassen van de muziek aan de wensen van de redactie, heeft Schimmer de basistune uitgewerkt naar een volledig leaderpakket. Er zijn verschillende versies voor verschillende bulletins. Zo heeft het Ontbijtnieuws een iets lichtere versie van de tune. Daarnaast is de melodie voor RTLZ ook net iets anders om het eigen karakter van de zakelijke bulletins te onderstrepen. Verder zijn er tunes voor breaking news, rouwuitzendingen en de mobiele app.

Op het resultaat is Schimmer trots. De muziek heeft een eigentijds geluid en voldoet toch aan de eisen waaraan een goede nieuwstune moet voldoen. Zonder de geijkte strijkers, pauken en trompetten klinkt hij urgent en herkenbaar. Of zit er stiekem tóch wel een pauken in? “Hij zit er inderdaad in,” zegt Schimmer met een tevreden glimlach, “alleen bijna onherkenbaar.”

Dit is het eerste artikel in een serie van drie over de nieuwe tune van RTL Nieuws en het bezoek dat wij brachten aan de studio van componist Martijn Schimmer. Morgen in deel twee: wat de nieuwe RTL Nieuws-tune gemeen heeft met die van Lingo. 


(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...