NCRV’s Hier en Nu Radio: de tunes gecomponeerd door Henk Pool

Share

Componist Henk Pool

In de jaren negentig was hij als beginnend componist verantwoordelijk voor het geluid van de NCRV. Henk Pool componeerde memorabele tunes voor bijvoorbeeld de actualiteitenrubriek Hier en Nu. Nieuwstunes.nl sprak hem over zijn werk als componist, zijn vele tunes en jingles en zijn huidige werkzaamheden.

Henk moest overtuigd worden om van muziek zijn beroep te maken. Hij is geboren in 1960 in het Twentse dorp Den Dam. Als tiener speelde hij in bandjes en daarom ging hij gewoon eens langs bij een conservatorium. Puur uit belangstelling heb ik een keer een open dag bezocht van een conservatorium waar bleek dat ik ‘getest’ werd door een docent,” zegt Henk. “Ik moest wat spelen en hij checkte mijn muzikaal gehoor. Hij heeft me toen overtuigd dat ik toch echt naar het conservatorium zou moeten. Ondertussen namen we in de oude Dureco Studio in Weesp met onze band een CD (jawel!) op, en de label-chef zag dat ik handig was met arrangementen (vooral in elkaar gefabriekt op mijn Roland MC-500 sequencer) en vroeg of ik vaker wat voor hen kon doen.” Dat bracht dus het balletje aan het rollen. In 1985 studeerde Pool af op het Stedelijke Conservatorium in de richting klassieke muziek.

DAT tapes uit het archief van Henk Pool. Foto: Maarten Fransen.

Begin jaren negentig ging hij zich meer richten op het componeren en produceren van muziek. Samen met zijn goede vriend en radiopresentator Jelle Koolstra maakte hij destijds voor het NCRV-radioprogramma Koploper diverse liedjes en tunes. “Langzamerhand kwamen daar Peter Plaisier en Sjors Fröhlich bij, en voordat ik het in de gaten had werd ik gevraagd het hele jingle- en tunepakket voor de NCRV te vernieuwen en aan te passen. Het betekende voor mij in heel korte tijd veel schrijven, arrangeren en voorbereiden (met m’n MC-500) en dan met rekken vol 19” synthmodules en samplers naar de NOS studio’s om samen met giganten als Hans Bunt en Paul Schoenmakers, Rob Winter (gitaar) en de Jody’s Singers (Jody, Dianne, Monique, Max, Pim) dat allemaal in sneltreinvaart op te nemen en te mixen.”

In die tijd maakte Pool tunes voor vele programma’s, waaronder Cappuccino (“die heeft echt heel lang gelopen”), Goedemorgen Nederland, De Ochtendshow met Jaap de Groot, Wie weet waar Willem Wever woont, Tussen Gisteren en Morgen, Rode Rozen en Volgspot, maar ook 3FM (toen nog) tunes voor Fröhlich en Plaisier.

Henk Pool – NCRV Radiojingles (jaren 90)

 

Tot eigen verbazing had hij de vrije hand in het maken van al deze jingles. “Natuurlijk lag er aardig wat druk op, en ik was toen redelijk onervaren, maar het was een goede start,” aldus Pool die ook in 1991 een jinglepakket voor de actualiteitenrubriek Hier en Nu produceerde.

De Roland MC-500 sequencer waar Henk veel jingles mee maakte. Foto: Music Technology, feb 1987

Hier en Nu is een programma uit de tijd dat iedere omroep een eigen, beeldbepalende actualiteitenrubriek had. Dat gold ook voor de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging, beter bekend als de NCRV. Vanaf 1967 is Hier en Nu te zien op televisie en twee jaar later ook op de radio. Decennialang is het programma vaste prik voor de protestants-christelijke achterban van de NCRV. In 1996 verdwijnt het van tv wanneer het met Televizier van de AVRO en Brandpunt van de KRO fuseert tot Netwerk. Op de radio zou de titel van NCRV Hier en Nu nog tot 2001 op Radio 1 worden gehandhaafd.

Henk Pool – Compilatie jingles NCRV Hier en Nu Radio (1991)

 

Het pakket van Pool kreeg in 1995 een flinke update met een groot orkestrale sound gegoten in verschillende muziekstijlen. Bij de introductie van het nieuwe tunespakket kreeg het programma een flinke uitbreiding in de programmering op Radio 1, de nieuws en sportzender. Zo was op maandagochtend het programma ‘Geloof en Samenleving’ te horen gericht op religie. En op de donderdagavond was live vanuit het perscentrum Nieuwspoort te Den Haag, het politiekpraatprogramma ‘Hier en Nu Nieuwspoort’ te horen. Geloof en Samenleving verdween in 1999 van de radio, Nieuwspoort werd in 1999 omgedoopt tot Hier en Nu Den Haag. Tussen 1992 en 2001 was ook Hier en Nu Praatradio te horen. Hierin konden luisteraars bellen naar de studio en hun mening geven over een bepaald onderwerp. De programmatitel ‘Hier en Nu’ verdween in 2001 vanwege de nieuwe horizontale programmering op Radio 1 en Radio 5.

Henk Pool – NCRV Hier en Nu Geloof en Samenleving – Jingle (1995)
Henk Pool – NCRV Hier en Nu Nieuwspoort – Begintune (1995)

 

Op de vraag welke software hiervoor werd gebruikt antwoord Pool: “Heb ze nu even teruggeluisterd – maar volgens mij is het zo dat het vooral midi blazers zijn, aangevuld met sax (waarschijnlijk Jan Kooper, en/of Philip Kolb, daar werkte ik destijds veel mee). Op gitaar denk ik weer dat Rob Winter in charge was.” 

Henk Pool – NCRV Hier en Nu Algemeen – Opener met headlines (1995)
Henk Pool – NCRV Hier en Nu Algemeen  – Opener en Sluiter (1995)

 

Volgens Pool is de standaardopvatting dat er in een nieuwstune een soort van pulse moet zitten om het urgentie te geven. “Dat heeft dan waarschijnlijk weer z’n achtergrond in het morse-tijdperk. En natuurlijk blazers; let op, er komt iets belangrijks aan.” Pool vindt wel dat veel op hetzelfde neerkomt. “Ik heb veel waardering voor creatievere oplossingen die er ook zeker zijn, van bijvoorbeeld componisten als Kuitenbrouwer en Joosten. Ik heb zelf niet echt veel nieuwstunes gemaakt, wel eens gepitched voor programma’s als Jinek, maar dan zat ik er toch net even te veel naast, als ik probeerde meer – zeg maar – Dua Lipa sound te mixen met de typische talkshowsound.”

Originele master van NCRV Radio 1 Jinglepakket uit 1995. Foto: Maarten Fransen.

Pool schrijft niet alleen muziek voor de NCRV maar ook veel voor andere omroepen. “Ik heb heel veel voor Z@pp gedaan (Z@pp Live, Blinq, Hip voor Nop, De Smerige Quiz, Tussen Kop en Staart, Z@pp Your Planet etc), Nationale NieuwQuiz, SchoolTV (Huisje Boompje Beestje, Raaf, etc), heel erg veel voor de EO (idents, Geloven op 2, De Verandering, maar ook een heel lang lopende tune voor Andries), 27 afleveringen Kikker en zijn Vriendjes voor de KRO (en heel veel buitenland), Binnenstebuiten van KRO/NCRV, tunes voor BBC en RAI, Housevision voor RTL en zo kan ik nog even doorgaan.” 

Midden jaren 90 richt Pool zijn eigen muziekbedrijf Artica Productions op met als thuisbasis Leeuwarden. Daarnaast werkt hij in een studio te Baarn dichtbij het Hilversumse mediagebeuren. Hij schrijft voornamelijk alleen. “Maar,” vult hij aan, “ik vind het wel steeds leuker – vooral voor Z@pp bijvoorbeeld – om studenten van ArtEZ (waar ik één dagje per week lesgeef) in te zetten om me te helpen om tracks op productieniveau- en sound van ’22 te brengen. Ik geloof nog steeds heel erg in de kracht van een goede melodie, maar browsen door 2200 kickdrums om net die goede te vinden, laten we zeggen dat ik het heel erg prima vind om dat samen op te pakken ;-).”

Daarnaast is hij ook songwriter maar dat werkt wel net iets anders om opdrachtgevers binnen te halen. Pool hierover: “Je moet onnoemelijk veel ‘pitchen’, en soms, heel soms blijft er iets hangen. Ik heb het grote voorrecht gehad te mogen schrijven voor fantastische zangers, zangeressen en artiesten als Marco Borsato, Stef Bos, Cliff Richard, Guus Meeuwis, Laura Fygi, Dennis van Aarssen, Moya Brennan (van Clannad), Kinga Bân, Willeke Alberti, Avalon, Wynonna en voor films als ‘Achtste Groepers Huilen Niet’. 

Een tune heeft nu een heel ander geluid dan in de jaren negentig. Maar het belang van een goede melodie kan Pool niet vaak genoeg benadrukken. “Een goed klinkende tune zonder goede melodie is als een gebakje dat er fantastisch uitziet, maar waarbij je na de eerste hap denkt, laat maar zitten”.

Pool heeft in de afgelopen decennia duizenden muziekwerken gecomponeerd. Waar hij het meest trots op is, vindt hij moeilijk te zeggen. “Misschien wel de simpele, maar herkenbare melodie van ‘Kikker en zijn Vriendjes’. Van tevoren werd ik gewaarschuwd; kinderen en jazz – niet doen. Maar omdat de schepper van Kikker, Max Veldhuijs, van jazz hield, én omdat ik soms een tikje eigenwijs ben, heb ik toch geprobeerd iets te maken waarin op zijn minst jazzinvloeden terug te vinden zijn.

Als Pool tot besluit de vraag krijgt voor wie hij ooit nog eens muziek zou willen schrijven, is het antwoord duidelijk: ”Barbra Streisand toch wel. Of voor (of mét) Dua Lipa, of Lady Gaga’. 

Voor de liefhebbers is als bonus de complete tune te luisteren van NCRV Hier en Nu die in gebruik was bij het programma ’Praatradio’.

Henk Pool – NCRV Hier en Nu Algemeen – Gitaar tune (1995)