Na vijftig jaar heeft Brandpunt geheel nieuwe leadermuziek

Share

Een van de langstlopende en meest herkenbare nieuwstunes is sinds vanavond niet meer te horen: de tune van Brandpunt. Al sinds de jaren zestig werden de percussieslagen uit Stan Kentons Artistry in Percussion gespeeld door Pete Rugolo en zijn orkest gebruikt in combinatie met de trompetstoten van African Waltz door Johnny Dankworth and his Orchestra. Toen Brandpunt na een aantal jaar afwezigheid weer terugkeerde in 2010, werden deze elementen door Massive Music ook weer verwerkt in de muziek. Maar nu Brandpunt aan een nieuw seizoen is begonnen is er geheel nieuwe muziek voor in de plaats gekomen.

Toch is het wel duidelijk een Brandpunt-tune. Slaginstrumenten spelen namelijk ook in de nieuwe muziek een grote rol waardoor het zo kenmerkende bombastische geluid behouden blijft. De componist is Martijn Schimmer van SMP Amsterdam. Aanleiding voor de nieuwe tune is de fusie van Brandpunt met de andere KRO-NCRV rubriek Altijd Wat.

Tevens is het format van Brandpunt gewijzigd. Er is nu een centrale presentator (Fons de Poel) en meer korte onderwerpen zoals het Beeld van de Week. Voorheen kondigde een select groepje journalistieke zwaargewichten hun eigen reportages aan. Dat was het format zoals dat is gepionierd in Amerika door 60 Minutes.

Voor de andere programma’s die onder de Brandpunt vlag vallen heeft Schimmer ook nieuwe tunes gecomponeerd. Brandpunt Profiel kreeg vorig jaar al nieuwe leadermuziek. Brandpunt Reporter krijgt dat wanneer de nieuwe serie te zien is.

Dit is de nieuwe leader van Brandpunt:


(Nog geen beoordelingen)
Laden...