Het nieuwe RTL Z — ook de muziek is not as usual

Share

Schermafbeelding 2015-09-06 om 14.46.13

“Dat patroontje wil ik meer gebonden hebben,” riep componist Martijn Schimmer van achter het glas naar de vier muzikanten met blaasinstrumenten. In de grote studio van Schimmers bedrijf SMP Amsterdam worden er opnames gemaakt voor de nieuwe muziek van RTL Z. “Die laatste sleur moet iets sneller,” was de volgende aanwijzing.

Voor een leek was het onbegrijpelijke taal maar de muzikanten gingen er met zichtbare ijver mee aan de slag. Het zijn dan ook niet de eerste de beste muzikanten. De trompettist was Ruud Breuls, een man met enige naam en faam. Tussen de opnames door voelt hij zich vrij om Schimmer ideeën aan te leveren voor hoe het anders kan.

Vanaf de witte bank achterin de studio ben ik er getuige van. Het is halverwege mei en het zou nog een maand of vier duren voordat RTL Z als onafhankelijke zender gelanceerd zou worden. Op de tafel voor mij liggen partituren voor andere tunes die op die dag ingespeeld moeten worden.

Vooruitstrevende vormgeving

“Voor RTL 4 zou dit nog te experimenteel zijn”

Mocht je al even naar RTL Z hebben gekeken, dan is het je misschien al opgevallen: er is geen blaasinstrument te horen in de vormgeving. In geen velden of wegen zijn ze te bekennen. De idents hebben een elektronisch en modern karakter waarbij dat ook niet goed zou passen. Dat verbaasde mij. Waarom dan wel die opnames?

Toen ik die vraag aan Schimmer stelde vorige week legde hij mij uit dat dit hoort bij het creatieve proces. Voor het nieuwe RTL Z had hij de tijd en ruimte om te experimenteren. “In eerste instantie gingen we voor een modern-retro geluid maar dat was toch te oubollig,” verklaart hij. RTL Z is natuurlijk alles behalve oubollig. Sterker nog, het moest juist vooruitstrevend zijn. De jongste zender van RTL Nederland spreekt een ambitieus en nieuwsgierig publiek aan, niet de massa. De zendervormgeving moet dus die doelgroep aanspreken.

Daarom is uiteindelijk voor een opzet gekozen met veel variatie. Voor alle idents is andere muziek geproduceerd. Voor de idents van RTL Z staat qua beeld voorwaartse beweging centraal. Maar het tempo is steeds anders. Dus vereist elke ident een muziekstuk met een ander tempo en andere instrumentatie. “Voor RTL 4 zou dit nog te experimenteel zijn,” zegt Schimmer.

Elke ident eindigt met het soundlogo dat Schimmer componeerde voor de zender en dat voor de kijker een punt van herkenning moet worden. Ook daarvan is het arrangement steeds anders. In de toekomst komen er regelmatig nieuwe idents bij om de vormgeving fris en actueel te houden.

Negen nieuwe programma’s

Het nieuwe logo van RTL Z

Het nieuwe logo van RTL Z

Voor de vormgeving van RTL Z is het designteam bij elkaar gehaald dat vorig jaar werkte aan de herlancering van RTL Nieuws. Het soundlogo van RTL Nieuws komt niet terug in de vormgeving van RTL Z maar blijft natuurlijk hoorbaar in de muziek van het RTL Z Nieuws. Die muziek blijft ongewijzigd.

De zender RTL Z brengt meer dan alleen het financiële nieuws. Er worden negen nieuwe programma’s gelanceerd die de andere thema’s van de zender — life, tech en business bijvoorbeeld — invulling moeten geven. Voor elk programma heeft Schimmer een eigen leaderpakket gemaakt. Wat het allemaal samenbindt is dat elke tune iets onverwachts en aparts heeft. RTL Z heeft immers als slogan “business, not as usual”.

Neem de tune van het programma Money Talks. Het is een wekelijks magazine over personal finance dat wordt uitgezonden op de dinsdagavond. Voor de muziek is uit de kelders van het SMP pand een ouderwetse vocoder gehaald. Die is gebruikt voor het zingen van de programmanaam in de tune. Money Talks — de titel van het programma heeft Schimmer dus ter harte genomen. “Dat moet je wel aandurven als zender,” zegt Schimmer.

Ook Van Liempt Live heeft een opmerkelijke tune. De dagelijkse talkshow van Paul van Liempt heeft geen typische talkshow-tune. Daarin spelen blazers doorgaans de hoofdrol, denk bijvoorbeeld aan de leadermuziek van De Wereld Draait Door. “Maar,” zegt Schimmer, “toen ik een jaar geleden werd geïnterviewd door Van Liempt op de radio merkte ik dat hij stevig doorvraagt.” Daar past een tune bij met een beetje een rauw randje. Een stoere gitaar voert dus de boventoon.

Vanaf vandaag is het allemaal te horen en te zien op tv want vanmorgen werd RTL Z als zender gelanceerd.


(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...