Gerestylde tunes voor Nieuwsuur, DWDD en Radio 1

Share

1525580_666128756765331_234037234_nHet nieuwe jaar is begonnen met een restyling van enkele prominente nieuwstunes. Nieuwsuur greep de uitbreiding naar zeven uitzenddagen per week aan om de vormgeving te voorzien van een update. De herkenningsmuziek werd daarom onder handen genomen door componist Martijn Schimmer. De gerestylde tune is ingespeeld door het Gelders Orkest. De bekende melodie heeft nu een voller geluid.

Schimmer vertelde ons dat de vollere klank te danken is aan een andere speeltechniek. Bij de oorspronkelijke Nieuwsuur-tune wilde de toenmalige hoofdredacteur dat de muziek juist niet te vol klonk. Daarom werd besloten om de strijkers heel dicht op de kam te laten spelen. (De kam is de verhoging op een viool.) Nu was juist de wens om het wat voller te laten klinken en dus hebben de violisten normaal gespeeld. Het resultaat is een subtiele maar wel stijlvolle aanpassing van de bekende Nieuwsuur-muziek die sinds afgelopen zondag te horen is.

Ook De Wereld Draait Door heeft in de afgelopen week een subtiele aanpassing van de tune gekregen. In eerste instantie benaderde het programma Schimmer voor een grote restyle die samenhing met de verhuizing naar Nederland 1. Uiteindelijk kozen ze er toch voor om trouw te blijven aan het bekende geluid. Dat is eigenlijk niet heel gek want de tune is zeer geliefd. Uit een rondgang van Radio 1 afgelopen zomer bleek dat alle grote tv-componisten de DWDD-tune de beste tune van het moment vinden.

Tijdens de eerste uitzending van DWDD met de gerestylde tune was ook meteen een nieuwe bumper te horen voor het onderdeel Guilty Pleasures. In het digitale tijdperk kan de tijd tussen het maken van de muziek en het eerste gebruik op tv erg kort zijn. Die bumper was namelijk nog dezelfde dag gemaakt door Schimmer.

Ten slotte heeft nieuwszender Radio 1 sinds  1 januari een compleet nieuwe vormgeving. Jeroen Kuitenbrouwer is daar weer verantwoordelijk voor, nadat hij in 1999 en 2006 ook al complete vormgevingspakketten voor de zender maakte. Opmerkelijk deze keer is dat de verschillende programma’s meer een eigen geluid hebben gekregen. De swingende jingle van de Nieuws BV geeft het lunchmagazine een onderscheidende identiteit ten opzichte van bijvoorbeeld Radio EenVandaag. Die tune heeft een wat klassieker geluid, vergelijkbaar qua stijl met de tv-variant van het programma. Hoewel Hans Hogendoorn en zijn sonore basstem nog steeds de primaire zenderstem is, moet hij die taak nu wel delen met een vrouwelijke zenderstem.

Ook in het nieuwe jaar zullen we het archief met tunes op deze site regelmatig aanvullen. Binnenkort kun je hier luisteren naar enkele prachtige nieuwe nieuwstunes!

Foto: (c) Nieuwsuur