Frisse nieuwe look, veel nieuwe tunes!

Share

Nieuwstunes.nl bestaat alweer tien jaar! Het was hoogtijd om het uiterlijk van de site te moderniseren want webdesign trends veranderen snel. De belangrijkste aanpassingen? Er is meer ruimte voor plaatjes. En de tekst is fijner leesbaar vanwege een groter lettertype en meer witruimte. De komende weken en waarschijnlijk maanden ga ik nog wat tweaken want ik ben nog niet helemaal tevreden. Je kunt ons uiteraard laten weten wat je ervan vindt.

Uiteraard is er ook nieuwe muziek toegevoegd — heel veel zelfs! Om te beginnen, twee bijzondere vondsten. We hebben de oude banden kunnen opsporen waarop de tunes van het NOS Journaal uit 1985 en het NOS Jeugdjournaal uit 1982 staan. Naar die tunes kun je dus nu luisteren in goede kwaliteit. Maar ook leuk: we hebben enkele alternatieve versies, die nooit eerder te horen zijn geweest, beschikbaar gesteld.

Deze twee leaderpakketten bevatten een aantal alternatieve leaders, in dezelfde stijl maar net even anders. Voor het Jeugdjournaal-pakket heeft componist Tonny Eyk zelfs vier verschillende versies gemaakt. Door meerdere versies te maken, had de NOS wat te kiezen. De muziekjes die niet zijn gekozen, hebben (bij ons weten) nooit de uitzending gehaald. Tegenwoordig gebeurt dit minder vaak omdat de manier van werken veranderd is. Het is heel makkelijk om als componist even een mp3’tje te sturen via WhatsApp en op basis van feedback de definitieve tune te maken. “Geen blazers, geen probleem,” en met een klik op de muis zijn de blazers verdwenen uit de mix.

Naast deze twee zeldzame vondsten, zijn er meer dan twintig andere tunes aan het archief toegevoegd. Ook is maker van de originele Opsporing Verzocht tune uit 1982 nu bekend: Jerry van Rooijen. En Dick Bakker was verantwoordelijk voor de laatste drie tunes van AVRO’s Televizier.

Verkiezingen zijn altijd een belangrijk profileringsmoment voor nieuwsprogramma’s. Deze tunes rondom verkiezingsuitzendingen zijn nu te beluisteren.

Ontbijttelevisie bestaat in Nederland sinds de jaren negentig, tien jaar nadat de BBC er mee startte. Het heeft nog niet de populariteit bereikt die het heeft in landen zoals Engeland of Amerika. Van de volgende ontbijtprogramma’s hebben we tunes online gezet.

Dan de categorie actualiteitenrubrieken. Die is aangevuld met deze tunes.

En in de categorie talkshows kun je luisteren naar deze tunes.

Tot slot nog een paar tunes die in geen enkele categorie vallen. We hebben het Sportjournaal uit 1992 toegevoegd en die van het onvolprezen programma Zondag met Lubach. Michel en ik danken je voor je bezoek en hopen de komende tien jaar meer prachtige nieuwe nieuwstunes te kunnen toevoegen.


(3 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...