Endemol lanceert online winkel voor tv-tunes

Share

EndemolProductiemaatschappij Endemol heeft onlangs een de Endemol Music Store gelanceerd voor de tunes en leaderpakketten van hun tv programma’s. Er is muziek te vinden van componisten zoals Fons Merkies (GTST, StartUp, Moordvrouw), Kuitenbrouwer & Henselmans (Ushi, Ik Vertrek), Guido Heeneman (Spellingstrijd, Het Spijt Me, Holland’s Best Fashion Designers) en Martijn Schimmer (Wie Ben Ik, GTST Quiz, Van Gogh). Talpa heeft al jaren een vergelijkbare dienst, evanals zenders RTL en SBS.

Mediamuziek is populairder dan ooit. Voor veel mensen die graag naar tv tunes luisteren is het aanbieden van deze voorheen niet beschikbare tunes een geweldige service. Dankzij het internet is de distributie van muziek enorm in prijs gedaald. Er hoeven geen cd’s meer te worden geperst. Daarom kan muziek die interessant is voor een kleiner publiek toch rendabel worden verkocht.

Verder is het geweldig om te zien dat ze bij Endemol ook de archieven zijn ingedoken en wat oudere muziek hebben aangeboden. Zo is het ONM leaderpakket uit 2008 ook te bestellen. Daarnaast wordt bij veel pakketten hoge resolutie artwork aangeboden. Alles ziet er dan nog net even mooier uit in je eigen digitale muziekbibliotheek

Toch zijn er nog wat verbeterpunten voor de website:

  • Het gebruikersgemak wordt verminderd door de onpraktische belemmering dat je een bestand maar drie maal mag downloaden. Toen ik de eerste keer iets kocht, luisterde ik naar het muziekbestand in mijn browser. Elke keer dat ik ernaar luisterde, werd hij opnieuw gedownload waardoor ik vervolgens na drie keer de muziek opnieuw kon kopen. Les geleerd, maar toch. Vermoedelijk is de beperking bedoeld om te voorkomen dat de muziek zonder te betalen wordt verspreid. Maar dat verhinder je hier niet mee. Als je de intentie hebt om het te verspreiden, hoef je het maar één keer te downloaden en gewoon eindeloos veel kopieën te maken van dat ene bestand
  • De beschrijvingen van wat je koopt, kloppen niet altijd. Het audiopakket van Wie Ben Ik 2013 wordt voor €1,99 aangeboden. Als je het hebt gekocht blijkt pas dat het alleen om de leader met doorstart gaat. De overige versies van de leader, de bumpers en de underscores zitten er niet bij. Om teleurstelling te voorkomen, wil je dat wel duidelijk maken voor de aankoop. (Eventueel zouden ze net zoals op TalpaDownloads.nl lage kwaliteit previews kunnen aanbieden.)
  • Bij sommige pakketten ontbreekt aan de beschrijvingen van de tracks. Het Wat Weet Nederland pakket is één 30-minuten durend mp3-bestand met daarin alle muzikale elementen die gebruikt werden tijdens de EO-quiz. Wat ook alweer waarvoor werd gebruikt is echter niet duidelijk. De trackbeschrijvingen zoals ze door de componist zijn opgesteld (in soms al hun lelijkheid: beginleader mix02 met hardere SFX), voldoen.
  • Waar alle downloadsites van leadermuziek onder lijden is de matige vindbaarheid van bepaalde tunes. Dat is niet anders in de Endemol Music Store. Bijvoorbeeld: het pakket van Het Spijt Me 2011 is niet te vinden via de gewone menustructuur maar wel als je door de entertainment-pagina’s bladert. Dat is op zich geen groot probleem want de echte liefhebber vindt het allemaal wel. Maar het geeft wel aan dat er kansen zijn om de presentatie van het aanbod te verbeteren.
  • Ten slotte, het zou leuk zijn om bij de aangeboden leaderpakketten ook de componisten te vermelden. Net zoals mensen willen weten wie dat ene mooie liedje op de radio zingt, wil ik ook graag weten wie welk leaderpakket heeft gemaakt.

Deze punten nemen niet weg dat veel mensen blij zullen zijn met de site die Endemol nu aanbiedt.


(Nog geen beoordelingen)
Laden...