De onvergetelijke tune van het Rad van Fortuin

Share

Rad van Fortuin

Het Rad van Fortuin is sinds deze week weer terug op televisie. Dat het format nog niet is uitgewerkt bewijst de Amerikaanse versie die sinds 1983 nog steeds dagelijks is te zien. Om het in Nederland wat op te frissen is een nieuwe tune gecomponeerd en geproduceerd door Martijn Schimmer van SMP Amsterdam. Maar de oude tune zal natuurlijk niet snel vergeten worden.

De eerste tune is gecomponeerd door Walter Murphy. Hij had ooit een grote hit met “A Fifth of Beethoven”, een disco-versie van de Vijfde Symfonie van Beethoven. Nadat andere hits uitbleven is hij gaan componeren voor tv. De tune van het Rad schreef hij niet speciaal voor dat programma maar voor een muziek library, Valentino Inc. De track heeft de toepasselijke titel “Game Show”. In het bij de LP toegevoegde beschrijving staat het volgende: “Medium tempo, middle of the road piece”. In Vlaanderen, waar het Rad al een jaar te zien was voordat het naar Nederland kwam, werd het swingende stuk geselecteerd als tune.

Walter Murphy – Rad van Fortuin tune 1990

 

De eerste Nederlandse afleveringen werden in de Belgische studio opgenomen en waren te zien bij RTL4. Toen duidelijk was dat het programma aansloeg, werd de productie naar Nederland gehaald. Maar de muziek van Walter Murphy bleef.

Dat veranderde per 1 januari 1996. Het programma scoorde niet meer zo goed als vroeger en werd opgefrist. Een nieuw decor, een nieuwe assistente en een nieuwe tune. De oude melodie werd vervangen door iets moderners, gecomponeerd door Klaas Berings van het bedrijf Fresh Beat.

 

Toch was het de klassieke melodie die mensen bijbleef. De tune van Fresh Beat is daarom maar een jaar gebruikt. De producent vroeg Hans van Eijck, die destijds bijna alle leadermuziek voor RTL4 maakte, om de oude melodie terug te brengen in een iets moderner jasje.

Hans van Eick Muziekprodukties – Rad van Fortuin tune 1997

 

Maar in 1998 werd het programma stopgezet door RTL4. Maar toch kwam het nog eventjes terug in 2009. Onder aanvoering van Carlo Boszhard werden een paar afleveringen als proef uitgezonden. De klassieke melodie kwam ook weer terug. Ditmaal werd de muziek geproduceerd door Mark Puetz.

 

In Vlaanderen kwam het Rad na een paar afwezigheid terug in 2004. Ook daar werd de klassieke melodie in een fris, nieuw jasje gestoken, net zoals de rest van het programma.

 

In de nieuwe versie van de tune wordt de programmatitel gezongen. Een interessante keuze. Dat wordt niet vaak meer gedaan omdat het wordt gezien als ouderwets en een tikkeltje clichématig. Maar juist dat past ook wel weer bij het Rad van Fortuin. Een deel van de aantrekkingskracht van het programma is dat het er vroeger ook al was.


(3 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...