De melodie van de oude RTL Nieuws tune blijkt al decennia oud te zijn

Share

107349_un-micro-de-la-station-rtlDe verschillende tunes die RTL Nieuws gebruikte tussen 1992 en 2003 bevatten een melodie die al sinds de jaren zestig door veel verschillende versies van RTL in heel Europa wordt gebruikt.

De melodie bestaat uit vijf noten en is gecomponeerd door de Franse componist Michel Legrand. Hij werd voor het eerst gebruikt in 1964. We werden hier op gewezen door Peter Vrakking van Radio Extra Gold. Toen hij vorig jaar een serie maakte over Radio Luxemburg viel hem op dat de verschillende versies van RTL dezelfde melodie gebruikte als TOTH (Top of the Hour), de uuropener.

Die klonk hem dus bekend in de oren:

Compilatie RTL Melodie


(Achtereenvolgens hoor je: RTL France ID 1964 – 2001, RTL France ID 2012, RTL208 (UK) 1991, Bel RTL (BE) 2012, RTL Radio (DE) 1993, RTL Radio (NL) 1992, Happy RTL (NL) 1993, RTL Radio (DE) 2012)

Zoals je kunt horen werd de melodie al in Nederland gebruikt vanaf mei 1992 als uuropener op RTL Radio. Pas later in dat jaar werd hij geïncorporeerd in de tunes voor het RTL Nieuws. De melodie werd dus oorspronkelijk niet gebruikt als nieuwstune maar zo is hij wel bekend geworden in Nederland. We hebben Bernhard Joosten, de componist van de tune van het RTL Nieuws uit 1998, gevraagd of hij meer wist over waarom RTL Nieuws nou specifiek deze melodie wilde hebben. Maar hij wist ons niet meer te vertellen dan dat RTL hem vroeg voort te borduren op de tunes die Hans van Eijck eerder had gemaakt.

Niet alleen in Nederland maar ook in België wordt deze melodie gebruikt voor het nieuws op tv. Tot de dag van vandaag gebruikt het Waalse RTL-TVI hem in de opening van het nieuws.

 

In Luxemburg wordt de melodie sinds 2012 weer gebruikt in de nieuwsopener. Dit programma wordt overigens ook in Nederland uitgezonden. Zonder ondertiteling en op de héle vroege ochtend op RTL5 welteverstaan want het is alleen maar bedoeld om te bewijzen dat RTL echt Luxemburgs is.

 

Dus tegenwoordig wordt hij vooral geassocieerd met het nieuws. Waarom is dat zo? Waarschijnlijk heeft dat een simpele verklaring. Op de radio kwam na de uuropener altijd het nieuws. Als twee dingen maar vaak genoeg samen gaan, zullen we op den duur de een met de ander gaan associëren. Omwille van de herkenbaarheid is het dan ineens logisch om de melodie die mensen kennen van het radionieuws ook voor het tv-nieuws te laten horen.

En waarom zijn er eigenlijk zo veel RTLs in Europa? RTL Radio was een zogenaamde borderblaster. Vanuit Luxemburg werd uitgezonden voor landen zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland. Dat RTL zetelt in Luxemburg is geen toeval. Het groothertogdom Luxemburg is met een half miljoen inwoners veel te klein om rendabel een tv of radio zender op te zetten. Om toch de inwoners van Luxemburg een eigen media aanbod te geven, heeft de overheid een overeenkomst gesloten met de RTL Group. Zij maken Luxemburgse programma’s in ruil voor enkele zeer lucratieve voorwaarden: gunstige fiscale condities, internationale uitzendlicenties en nauwelijks toezicht op de zenders. De Luxemburgse programmering was rendabel dankzij de internationale zenders van de RTL Group.

Ten slotte, hier zijn enkele schone versies van radiotunes met de RTL melodie.

Tom Merriman (?) – RTL UK Service News
Onbekende componist – RTL Radio Nachrichten