Bijzonder: de partituur van de eerste Journaal-tune

Share

IMG_1541Voor de expositie Show Me The News heeft curator Liselotte Doeswijk een aantal leuke objecten uit de archieven weten op te sporen. Eén daarvan is de partituur voor de eerste tune van het Journaal. (Deze.) Tijdens een sneak peak heeft Nieuwstunes.nl de expositie al mogen zien.

De componist van de tune is Dolf van der Linden, die op dat moment het Metropole Orkest leidde. De muziek is gemaakt in mei 1955, meer dan een half jaar voor de eerste uitzending van wat toen het NTS Journaal heette. Leuk om te zien is hoe Van der Linden de muziek op beeld heeft geschreven. Tussen de muzieknoten door staan aantekeningen zoals “vliegtuig vertrekt”, dat correspondeert met beelden uit de leader.

In het analoge tijdperk was het matchen van beeld en geluid een bijzonder pittige klus. Verschillende beelden moesten letterlijk geknipt en aan elkaar geplakt worden. Wanneer de muziek een paar seconden te lang duurde, kon je niet in Pro Tools er een paar noten uithalen. Nee, de sessiemuzikanten moesten opnieuw opdraven om hun deel opnieuw in te spelen.

De expositie wordt overigens vandaag officieel geopend. Je bent uitgenodigd om erbij te zijn. Vanaf 15.30 ben je welkom in Museum Hilversum.


(Nog geen beoordelingen)
Laden...