5 dingen om te weten over de tune van The Voice

Share

Toen we componist Martijn Schimmer onlangs spraken over zijn nieuwe tune voor RTL Nieuws, vroegen we hem ook naar enkele van zijn bekendste en meest geliefde tunes. Vandaag: de tune van The Voice.

  1. logoEen goede tune moet je volgens The Voice-producent John de Mol al kunnen meeneuriën nadat je hem één keer hebt gehoord. In eerste instantie benaderde hij hitcomponist John Ewbank ervoor. Maar Ewbank gaf de opdracht terug omdat hij niet uit de voeten kon met de korte duur van leadermuziek. Schimmer hierover: “Ik heb veel respect voor Ewbank als één van de beste componisten van popsongs. Die hebben alleen een lengte van ruim 3 minuten. Ik heb me in de afgelopen 20 jaar toegelegd op het neerzetten van een herkenbaar geluid en gevoel in 20 seconden.”
  2. Er zijn inmiddels meer dan 50 internationale versies van The Voice en voor elke editie wordt dezelfde tune gebruikt. De Engelse titels worden ingezongen door een koor in Nederland. De anderstalige titels worden ter plaatse opgenomen maar wel geproduceerd door Schimmer. In dat geval krijgen ze van Schimmer richtlijnen mee over onder andere de samenstelling van het koor (verhouding man-vrouw) en welke harmonieën ze moeten zingen. Zo klinken alle versies precies hetzelfde.
  3. Omdat de zang anders is moet ook de muziek subtiel worden aangepast. The Voice of Germany heeft bijvoorbeeld meer lettergrepen en andere klemtonen dan The Voice of Holland. De muziek moet dus onder handen worden genomen om voor dat verschil te compenseren. Verder zijn de blazers uit de mix gehaald voor bijvoorbeeld de USA. Die worden daar te veel geassocieerd met talkshows.
  4. In het koor zingt Martijn Schimmer zelf ook een paar partijen mee. Het koor van de The Voice Kids wordt gevormd door de kinderen van Schimmer. Op het moment dat hij bezig was met de tune, speelden zijn kinderen buiten met wat vriendjes. Daarom vroeg hij ze even heel hard en enthousiast “oohh KIDS!!” in de microfoon te roepen.
  5. Ook de Amerikaanse Voice gebruikt de tune van Schimmer. Dat wilde zowel Talpa als NBC heel graag. De muziek klinkt anders dan wat Amerikanen verwachten van leadermuziek. Maar juist dat pakte heel positief uit. In 2012 kreeg Schimmer een prestigieuze ASCAP Award uitgereikt in Los Angeles voor de tune.

Je kunt hier kijken naar een compilatie van internationale leaders van The Voice. De leaderpakketten van The Voice zijn te downloaden op TalpaDownloads.nl.


(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...