5 dingen om te weten over de tune van De Wereld Draait Door

Share

Toen we componist Martijn Schimmer onlangs spraken over zijn nieuwe tune voor RTL Nieuws, vroegen we hem ook naar enkele van zijn bekendste en meest geliefde tunes. Vandaag: de tune van DWDD.

  1. dwdd-logoEen fusion van verschillende stijlen maakt deze tune uniek. In de tune zit een clichématig nieuwsakkoord. Maar doordat het is uitgevoerd met een big band en niet met strijkers en een pauken voelt het een beetje newsy zonder dat het meteen te zwaar wordt. Verder zit er qua groove iets in dat doet denken aan de Red Hot Chili Peppers. Dat hoor je zelden in combinatie met een big band.
  2. Componist Martijn Schimmer ziet dit als zijn beste tune. Hij krijgt hem vaak terug als referentie. Een opdrachtgever wil dan graag muziek net zoals de DWDD-tune zonder te weten dat Schimmer daar verantwoordelijk voor was.
  3. Toen DWDD eerder dit jaar verhuisde naar Nederland 1 werd de tune bijna vervangen. Het programma vroeg Schimmer om een geheel nieuwe versie te maken. Uiteindelijk kozen ze toch voor het vertrouwde geluid en kreeg de tune alleen een kleine remix. Er werd een hammondorgel aan toegevoegd en het slagwerk iets opgeschoond.
  4. Vaak wordt er in Hilversum gewerkt met instrumenten uit de computer maar de tune van De Wereld Draait Door is opgenomen met echte instrumenten. De interpretatie van de speler voegt namelijk ook nog wat toe. Schimmer: “In het geval van DWDD zijn er elementen ontstaan tijdens de opname doordat de trompettist zei: ‘als we nou dat doen of die harmonie er nog opleggen, dan is het helemaal geweldig!’”
  5. Er is een Latin-versie van de bekende DWDD-tune. Voor het minder succesvolle programma De Zomer Draait Door heeft Schimmer de bestaande opnamen van de blazers bewerkt. Door de timing ervan te veranderen met de computer wist hij het een Latin-klank te geven. Vervolgens is de rest van de instrumentatie ook veranderd.

(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...